Inspectie haalt wéér tientallen honden weg bij fokker

Inspectie haalt wéér tientallen honden weg bij fokker

Geplaatst op 17 april 2023, om 15:55 uur

DEURNE – De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft bij een fokker in Deurne tientallen honden meegenomen die dringend (medische) verzorging nodig hebben. Het ging volgens de inspectie om 25 volwassen honden met vervilte vachten, schurfmijtinfecties en verwaarloosde gebitten. Ook namen de controleurs van de LID drie pups mee, omdat die te jong waren om van de meegenomen moeder gescheiden te worden. De dieren zijn voor medische verzorging naar een geheime opvang gebracht. De fokker moet de kosten hiervoor betalen, maakte de LID maandag bekend.

De politie maakt proces-verbaal op tegen de fokker. Anderhalve maand geleden nam de inspectie ook al ruim twintig honden mee van deze fokker. Toen ontdekten controleurs van de LID zo’n honderd honden in een paardenstal en op een zolder waar de dieren op beton lagen. Inmiddels heeft de handelaar huisvesting en hygiëne volgens de inspectie beduidend beter op orde dan bij de vorige controle, maar hij had verzuimd de honden adequaat door een dierenarts te laten behandelen.

De inspectie heeft vorige week alle dieren gecontroleerd. Sommige dieren hadden direct zorg nodig en konden daarom niet bij de fokker blijven. De overige honden, momenteel zo’n tachtig, moet de fokker zelf beter verzorgen en worden binnenkort opnieuw gecontroleerd. Mochten de dieren dan nog niet gezond zijn of onder behandeling van een dierenarts staan, dan wacht de handelaar sancties.

De fokker van met name Chowchows is een bekende van politie en LID. Hij had eerder broodfokkerijen in de gemeentes Veldhoven, Overbetuwe en Stein. Steeds als hem na controles sancties dreigden te worden opgelegd, verdween hij met de noorderzon om in een volgende gemeente opnieuw op te duiken.

 

Door: ANP