Opnieuw dwangsom voor illegale fokker

Opnieuw dwangsom voor illegale fokker

Geplaatst op 6 april 2023, om 19:40 uur

EERSEL – De gemeente Eersel heeft een illegale hondenfokker in het Brabantse dorp opnieuw een dwangsom van 2500 euro opgelegd. Dat gebeurde vorige week ook al, omdat hij toen – net als nu – honden in huis had ondanks een verbod van de gemeente. Woensdag telden controleurs van de gemeente er 178 honden, iets minder dan vorige week, maakte de gemeente donderdag bekend.

In totaal wil de gemeente tien weken lang elke week controleren, en bij elke overtreding wordt 2500 euro opgelegd. De totale dwangsom kan zodoende oplopen tot 25.000 euro. De eerste twee controles zitten er inmiddels op, zonder het gewenste resultaat.

De Raad van State besliste begin februari dat de hondenfokker medio maart zijn bedrijf in Eersel moest stoppen, maar dat heeft de fokker niet gedaan. Daarop begon de gemeente vanaf vorige week met het opleggen van dwangsommen.

Eerder al bleek tijdens controles door onder meer gemeente en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat er illegaal honden werd gefokt en verhandeld. Daarbij bleek het welzijn van de dieren in het geding en de administratie niet op orde. De NVWA nam bij een eerdere controle dit jaar 435 honden af van de fokker die er niet goed aan toe waren.