Zeus in films en tekenfilms

Zeus in films en tekenfilms

Geplaatst op 1 april 2023, om 12:31 uur

In het oude Griekenland hechtten de mensen veel belang aan de verschijnselen van de wereld om hen heen. Ze verklaarden onbegrijpelijke gebeurtenissen door de wil van de bewoners van de Olympus. Sindsdien prikkelen de mythen van Hellas de geest van de moderne mens en vinden ze hun weerspiegeling in de kunst.

Op onze site ziet de bezoeker vele nuttige en interessante feiten over de god Zeus. De vormgeving van deze webbron is harmonieus uitgewerkt en sluit aan bij dit onderwerp.

Zeus is een filmheld

Zeus is een van de sleutelfiguren van het oude Griekenland. Hij is beroemd omdat hij zijn vader Kronos versloeg en de machtige heerser van Olympia werd. De attributen van de god waren een schild, een adelaar en een tweesnijdende bijl. De heerser is verpersoonlijkt met vuur en bliksem, die hij op zijn vijanden afvuurde.

De moderne cinematografie telt ongeveer 30 films over Zeus https://whoiszeus.nl/. Eén daarvan is “Clash of the Titans”, uitgebracht in 2010. De film gaat over de botsing tussen goden en mensen die het standbeeld van de donderaar vernietigen.

Op Olympus weigert een woedende Zeus het aanbod van de andere goden voor een wapenstilstand met de mensen. Hades haalt zijn broer over om de mensen een lesje te leren, en die stemt toe.

Een van de sleutelfiguren in de film is Perseus. Hij is een sterfelijk mens, maar tegelijkertijd de bastaardzoon van Zeus. Hij wil zijn nalatige vader straffen, dus kiest hij in het conflict de kant van de mensen.

De film kwam spannend over, in de geest van fantasie. Goede special effects, soundtrack en camerawerk.

Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan het beroemde “Troy”. Dit is een van de succesvolle werken van regisseur Wolfgang Peterson. Het is waar dat Zeus geen personage is in de film, maar de hoofdpersoon Achilles (Brad Pitt) was de zoon van Fetis, die de minnares was van de dondersteen.

Het beeld van Zeus

Fans van de mythen van het oude Griekenland kunnen hun horizon verbreden en zich momenten uit de oudheid levendig voorstellen door te kijken naar films over Zeus en de andere inwoners van Olympia. In de cinematografie verschijnt de donderaar als een moedige en vastberaden god die vecht voor gerechtigheid.

Zeus wordt gepersonifieerd met wijsheid, kracht en ongelooflijke macht. De god op zijn oude dag wordt afgebeeld als een oude man die op een troon zit, omringd door een gevolg van mannen. Hij heeft een grijze baard, dik wit haar, geaccentueerd door een krans van laurierbladeren.

Soms werd Zeus afgebeeld met de bliksem in zijn hand, ten teken van zijn onbetwistbaar gezag over hemelse verschijnselen en ten teken van zijn titel als heerser over hemel en donder.

Het oude Griekenland in de cinematografie

Het fantasiethema van Hellas, de strijd om de troon en de liefdesavonturen van de inwoners van Olympia is eindeloos. Laten we er nog een lijst aan toevoegen van films die de moeite waard zijn:

  • “Gods of Egypt”. 2016;
  • “Hercules.” 2014;
  • “War of the Gods: Immortals.” 2011;
  • “300 Spartanen. 2006.
  • “Wrath of the Titans. 2012, enz.

Bij het kiezen van een film moet je letten op de filmmaatschappij, de overeenstemming van de plot met de oorspronkelijke mythe, de recensies van het publiek. Sommige bloggers laten een recensie achter over een nieuwe film. Maar dit is slechts een subjectieve beoordeling, en echte emoties kun je alleen ervaren als je hem persoonlijk bekijkt.

Thor: Love and Thunder is een ander product van Taika Waititi over de machtige Thor (een bewoner van een oude buitenaardse beschaving), die rust en eenzaamheid probeert te vinden. De plot van de film is gebaseerd op een mix van verschillende mythologieën en stripboeken.

In het begin gaat Thor naar de Almachtige Stad en vraagt Zeus (Russell Crowe) om hulp, maar die weigert. De god van de Olympiërs neemt de held gevangen, zodat hij de locatie van de goden niet zal prijsgeven aan Gorr. Het komt tot een schermutseling waarbij de dondergod een bliksemschicht naar Korg gooit, maar hij overleeft. In woede steekt Thor de god neer met zijn eigen bliksem.

De film heeft de makers 250 miljoen dollar gekost, en de box office opbrengsten overtroffen het budget van de film met een factor 3. Afgaande op de kritiek van het publiek heeft het werk niet de verwachte opwinding veroorzaakt.

Filmrecensies

Volgens sommige filmcritici zijn films met Zeus het bekijken waard voor algemene ontwikkeling en esthetisch plezier. Ze vallen op door hun epatage, speciale effecten en onrealistische plot.

De films zijn gedeeltelijk gebaseerd op de plots van de mythen van het oude Griekenland, maar aangevuld met artistieke fantasie en de ontwikkeling van parallelle lijnen.

Zeus was een van de machtigste en invloedrijkste goden van Olympia. Zijn beeld is belangrijk bij de creatie van kunstvoorwerpen, waaronder de cinematografie. Soms wordt hij afgebeeld met bliksemschichten in zijn handen en adelaarsvleugels op zijn rug, en soms worden moderne attributen of abstracte vormen toegevoegd. Meer details over het leven en de avonturen van de oude heerser vindt u op onze website.