Eis van zes jaar cel tegen uitbuiter van kwetsbaar echtpaar

Eis van zes jaar cel tegen uitbuiter van kwetsbaar echtpaar

Geplaatst op 23 maart 2023, om 21:15 uur

ALMELO – Tegen een 67-jarige man uit Hoofddorp is donderdag zes jaar celstraf geëist. Hij was erin geslaagd om een echtpaar jarenlang in zijn greep te houden. Dat deed hij door een fantasiewereld om hen heen te creëren. Zo liet hij ze geloven dat hun huis door een crimineel was gekocht en dat ze in een beschermingsprogramma van justitie waren opgenomen zodat ze steeds moesten verhuizen. Hij speelde al met al wel dertig typetjes om het stel om de tuin te leiden, stelde het Openbaar Ministerie.

De verdachte regelde onderdak voor de slachtoffers in verschillende recreatiewoningen en horecaverblijven, maar betaalde de rekeningen meestal niet. De problemen begonnen in 2017 nadat het stel hun huis was kwijtgeraakt omdat ze de verdachte veel geld hadden uitgeleend. De man uit Hoofddorp belde het echtpaar de ene keer als iemand van de politie, dan weer als officier van justitie, een medewerker van de bank, of iemand uit de politiek die voor het echtpaar een nieuwe identiteit en bescherming zou regelen.

Omdat de verdachte via deze typetjes voortdurend contact zocht met de slachtoffers, hadden ze eigenlijk geen leven meer, stelt het Openbaar Ministerie. Hun geld verdween naar de rekening van de verdachte. Het echtpaar belde vaak met de bank, politie en met het OM, maar ook dat bleek in werkelijkheid steeds de verdachte zelf. Toen het echtpaar in april 2022 werd aangehouden voor oplichting omdat zij de rekening bij verschillende horecagelegenheden niet betaalden, werd duidelijk wat er aan de hand was.

Het echtpaar stelde in een slachtofferverklaring alles te zijn kwijtgeraakt: huis, spaargeld, sociale contacten en veel tijd. Ook moesten banden met familie en vrienden worden verbroken. “Wat voor ons een onbezorgde oude dag moest zijn, is werkelijk een nachtmerrie geworden.”