Dode katten mogelijk slachtoffer van vergiftiging met koelvloeistof

Dode katten mogelijk slachtoffer van vergiftiging met koelvloeistof

Geplaatst op 22 maart 2023, om 14:02 uur

ENKHUIZEN – Er zijn vier katten uit Enkhuizen in zeer korte tijd overleden en er wordt vermoed dat ze zijn vergiftigd door koelvloeistof. De baasjes van de katten merkten op dat de dieren suf waren, schuim op de mond hadden en geen eetlust meer hadden.

Ze vermoeden dat de katten zijn vergiftigd en durven hun kat niet meer buiten te laten in de Bomenbuurt. Dierenkliniek Enkhuizen heeft twee van de vier katten onderzocht en hoewel ze niet met zekerheid kunnen zeggen dat de katten vergiftigd zijn, denken ze dat de symptomen veroorzaakt kunnen zijn door koelvloeistof of antivries.

Een dierenarts van de kliniek legt uit dat er geen bijtende stof aanwezig was in de mond van de kat, maar dat de katten wel verhoogde nierwaardes hadden. Dit kan ook komen doordat de katten per ongeluk paracetamol hebben ingenomen. De eigenaresse van een van de overleden katten merkte wel rode plekken op in de mond van haar kat, maar deze kat is niet onderzocht bij de praktijk in Enkhuizen.

Volgens de dierenarts uit Enkhuizen kan de zoete geur en smaak van koelvloeistof aantrekkelijk zijn voor dieren, waardoor ze het binnenkrijgen door gemorste vloeistof op hun vacht en poten schoon te likken. De symptomen, zoals braken en nierschade, komen overeen met de bijwerkingen van koelvloeistof. De baasjes van de katten hebben in de buurt gezocht naar lekkende koelvloeistof, maar hebben niets kunnen vinden.