Tot en met maandag geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch

Tot en met maandag geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch

Geplaatst op 21 maart 2023, om 17:18 uur

DEN BOSCH – Tot en met maandag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch, vanwege een dassenburcht in de buurt van het spoor. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

Spoorbeheerder ProRail meldt dat dassen het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch. “Daardoor kan het spoor verzakken en is de veiligheid van treinverkeer niet langer te garanderen. Zeer ingrijpend voor reizigers en vervoerders, maar het kan niet anders. We doen er alles aan om zo snel mogelijk weer te kunnen rijden”, aldus de organisatie.

Volgens de spoorbeheerder is herstel van de spoorbaan en ondergrond nodig, maar de organisatie weet nog niet wanneer dat kan plaatsvinden. “De dassen zijn namelijk beschermde dieren en daarom is er eerst toestemming nodig van bevoegd gezag. De dassenburchten waren bij ProRail al langer bekend en er was al een vereiste procedure gestart voor herstel. De laatste dagen bleek uit inspectie dat dassen opeens veel actiever waren gaan graven met directe gevolgen voor de veiligheid van het spoor.”

In Friesland, bij Molkwerum, is ook door dassen geen treinverkeer mogelijk. ProRail werkt daar aan een vergunning om de dassen uit de buurt van het spoor en in een nieuw aangelegde kunstburcht te krijgen.

Foto’s: Emergency Response Photographer