Stedin stopte vorig jaar 266 illegale hennepkwekerijen

Stedin stopte vorig jaar 266 illegale hennepkwekerijen

Geplaatst op 16 maart 2023, om 09:43 uur

ZUID-HOLLAND – Stedin heeft vorig jaar een eind gemaakt aan 266 illegale en brandgevaarlijke hennepkwekerijen in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. De netbeheerder deed dat samen met politie en gemeenten. Een jaar eerder waren het er nog 405. Stedin vermoedt dat criminelen de kwekerijen beter weten te verbergen. Bovendien komen er minder meldingen binnen van omwonenden.

Jaarlijks zijn er ongeveer 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in woningen, becijfert Stedin. “In hennepkwekerijen knoeien ze met kabels en stelen ze grote hoeveelheden elektriciteit’’, zegt Jan van Oorschot, directeur Consument van Stedin. “Hierdoor is het risico op oververhitting en kortsluiting met brand als gevolg groot. Daar wil je niet naast wonen.” De netbeheerder roept iedereen op toch (eventueel anoniem) te blijven komen met tips.

Ook kleven er maatschappelijke kosten aan deze vorm van criminaliteit. De 266 opgerolde hennepkwekerijen stalen samen 16 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van 6500 huishoudens, meldt Stedin.

 

Door: ANP