Aanwezigen bij slotdebat mogen nog niet naar buiten vanwege demonstranten

Aanwezigen bij slotdebat mogen nog niet naar buiten vanwege demonstranten

Geplaatst op 14 maart 2023, om 22:19 uur

DEN BOSCH – Aanwezigen bij het slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen mogen dinsdagavond het provinciehuis in Den Bosch nog niet verlaten, meldt een verslaggever ter plekke. Buiten hebben zich onder meer boeren met honderden tractoren verzameld. Het getoeter van de landbouwvoertuigen was tijdens het debat tot in het provinciehuis te horen.

Een fotograaf meldde dat er een corridor is gevormd om de politici te laten vertrekken. Ook liet hij weten dat een deel van de tractoren al vertrokken is van het provinciehuis.

De gemeente Den Bosch had vooraf laten weten dat boeren de ruimte kregen om dinsdagavond te demonstreren. Een zegsman van de provincie zegt dat werd gerekend op een bescheiden demonstratie. “Maar het werden er fors meer”. Voor het pand stonden zo’n vijfhonderd mensen met vlaggen. In alle straten rond het provinciehuis staan tractoren. Daarom werd het niet veilig geacht voor de ongeveer 250 mensen die het verkiezingsdebat bijwoonden om het provinciehuis te verlaten.

“Dit is onze laatste kans om de kiezers te overtuigen niet op de gevestigde orde te stemmen”, zei voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force, één van de initiatiefnemers van de actie. Ook de groep Toekomstboeren, die zich inzet voor duurzame landbouw, demonstreerde bij het pand. Het Platform Stop Racisme had ook aangekondigd te zullen protesteren bij het Brabantse provinciehuis.

Foto: FPMB Erik Haverhals

Door: ANP