Utrecht herdenkt tramaanslag op 24 Oktoberplein

Utrecht herdenkt tramaanslag op 24 Oktoberplein

Geplaatst op 13 maart 2023, om 12:02 uur

UTRECHT – Utrecht staat zaterdag opnieuw stil bij de tramaanslag van 18 maart 2019. Toen schoot Gökmen T. om zich heen in en rond een sneltram op het 24 Oktoberplein. Hij vermoordde vier mensen en maakte vele slachtoffers. Hij kreeg voor deze terreurdaad levenslang.

Om 10.43 uur, precies op het moment dat het drama begon, is er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De Domtoren slaat voor ieder dodelijk slachtoffer een keer. Vlaggen hangen halfstok.

De herdenking begint om 10.30 uur met een toespraak van burgemeester Sharon Dijksma. Onder anderen nabestaanden, hulpverleners, getuigen, de gemeenteraad en minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) zijn bij de bijeenkomst aanwezig. Mensen leggen bloemen.

Vorig jaar woonden ruim tweehonderd mensen de herdenking bij op de herdenkingsplek die is ingericht op het 24 Oktoberplein. Voor het eerst was de bijeenkomst toen openbaar. Door corona kon dit de eerste jaren niet. Dit keer wordt er ook een herinneringsplaquette onthuld met het gedicht Niemand Vergeet van Ruben van Gogh.

Door: ANP