Woensdagochtend waarschuwing code oranje van kracht

Woensdagochtend waarschuwing code oranje van kracht

Geplaatst op 7 maart 2023, om 21:01 uur

DE BILT – In Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant is woensdagochtend code oranje van kracht, meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) dinsdagavond. In dat gebied is het mogelijk glad op de weg door sneeuw, die naar verwachting valt vanaf het einde van de nacht van dinsdag op woensdag.

Code oranje geldt van 04.00 uur tot 12.00 uur in Limburg, in het zuidoosten van Noord-Brabant van 06.00 uur tot 12.00 uur, aldus het KNMI. In de gebieden waar de waarschuwing van kracht is, kan volgens het KNMI plaatselijk meer dan 5 centimeter sneeuw vallen. In de Limburgse heuvels kan mogelijk 10 centimeter vallen.

Het KNMI geeft code oranje af als “er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast”. Die overlast kan ook heel lokaal zijn. Bij gladheid door sneeuw is er volgens het KNMI een grote kans op ongelukken door gladde wegen, bruggen en fiets- en voetpaden. Kleinere wegen kunnen onbegaanbaar zijn en worden mogelijk afgesloten.

Het advies luidt dat weggebruikers langzamer moeten rijden en meer afstand moeten houden tot andere weggebruikers. “Zorg onderweg voor eten, drinken en warme kleding. En in de auto voor een deken en een zaklamp.”

Voor het hele land geldt vanaf dinsdagavond code geel. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het glad zijn, meldde het KNMI eerder op dinsdag. In meerdere provincies zijn strooiwagens uitgerukt om te reageren op de verwachte gladheid, waarbij gestrooid wordt op provinciale wegen, fietspaden en andere wegen.

De gladheid is woensdagmiddag tijdelijk voorbij, verwacht het KNMI. In de nacht van woensdag op donderdag kan het opnieuw plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten en in het zuiden van het land opnieuw door (natte) sneeuw.

Door: ANP