VIDEO: Politie zoekt onbekende fietser in zaak dood Durlinger

VIDEO: Politie zoekt onbekende fietser in zaak dood Durlinger

Geplaatst op 7 maart 2023, om 21:31 uur

SITTARD – De politie heeft dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht camerabeelden getoond van een fietser in Sittard. De politie zoekt hem in de zaak van de gewelddadige dood van Sittardenaar Xavier Durlinger in mei 2022. Omdat op camerabeelden een herenfiets te zien is, denkt de politie dat het om een man gaat. Hij fietste op de dag dat Xavier verdween tussen de President Kennedysingel en De Kollenberg in Sittard, waar het slachtoffer later dood werd gevonden.

De politie wil weten wie de man is. “We hopen dat de fietser zich meldt of iemand hem herkent”, zei een woordvoerster van de politie. Mogelijk heeft deze fietser belangrijke informatie die kan helpen in het onderzoek.

De 19-jarige Xavier verdween op 11 mei vorig jaar en werd een dag later door zijn moeder als vermist opgegeven. Op 19 mei werd zijn lichaam gevonden bij De Kollenberg in Sittard. Mogelijk had hij daar met iemand afgesproken. De politie gaat uit van een misdrijf.

Op 31 mei hield de politie een verdachte aan, een 19-jarige man, die net als Durlinger uit Sittard komt. De Raadkamer zag echter geen zwaarwegende redenen om deze man langer vast te houden en liet hem op 16 juni weer vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht de man van moord of doodslag na een hoogoplopend conflict met het slachtoffer, zoon van de eigenaar van een groot schoenenbedrijf. Het OM beschouwt de vrijgelaten man wel nog als verdachte in deze zaak.

Volgens de politie zou de dood van Durlinger te maken kunnen hebben met drugshandel waarbij hij betrokken zou zijn geraakt. Daarnaast houdt de politie andere mogelijkheden open. Zo zou zijn dood het gevolg kunnen zijn van een persoonlijk conflict.

Opsporing Verzocht deed eerder al twee keer een beroep op kijkers voor meer informatie over Durlinger. Justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing in deze zaak.

Maandag en dinsdag waren er in deze zaak meerdere doorzoekingen door de politie. Zo doorzocht de politie maandag een woning in de Saffierstraat in Sittard.

De moeder van Xavier zei dat haar zoon veel mensen kende. “Er moet toch iemand tussen zijn die iets weet”, zei ze in Opsporing Verzocht.

Video: Opsporing verzocht

Door: ANP