Beveiliging Peter R. de Vries niet aangepast ondanks aanleiding

Beveiliging Peter R. de Vries niet aangepast ondanks aanleiding

Geplaatst op 1 maart 2023, om 11:52 uur

DEN HAAG – De beveiliging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries is niet aangepast, ondanks dat daar aanleiding toe was. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een woensdag gepresenteerd rapport. Er waren, ondanks aandringen van verschillende kanten, geen structurele beveiligingsmaatregelen bij mediaoptredens van De Vries.

De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten en overleed enkele dagen daarna aan zijn verwondingen. In het onderzoek naar de moord op De Vries is duidelijk geworden dat signalen van voorbereiding voor de aanslag niet zijn onderkend en daardoor niet bij de juiste instantie terecht zijn gekomen. “Daardoor konden zij niet afwegen of aanvullende maatregelen nodig waren voor De Vries”, concludeert de raad.

Op dag dat De Vries werd neergeschoten stuurde RTL Boulevard een kennisgevingsmail over zijn komst naar de studio naar de politie. Die mail werd die dag niet gelezen. Een aanbod van de beveiliging van het programma sloeg De Vries af. De misdaadjournalist trad op als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo met als hoofdverdachte Ridouan Taghi.

Daarnaast werd de relatie tussen het OM en De Vries bemoeilijkt omdat hetzelfde parket dat voor zijn beveiliging moest zorgen ook een geschil had met de familie van de kroongetuige, voor wie De Vries optrad als vertrouwenspersoon.

De Vries was het derde dodelijke slachtoffer in de nabije omgeving van de kroongetuige. Advocaat Wiersum werd in september 2019 voor zijn huis doodgeschoten. De broer van B. werd in maart 2018 vermoord, kort nadat het Openbaar Ministerie de kroongetuigendeal wereldkundig had gemaakt. Die bekendmaking gebeurde ondanks nadrukkelijk protest van de familie van de kroongetuige en op het moment dat de beveiliging nog niet voldoende geregeld was.

Tegen Marengo-hoofdverdachte Taghi is medio vorig jaar een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechtbank is van plan in oktober van dit jaar uitspraak te doen. Taghi wordt formeel niet verdacht van de moorden op De Vries, Wiersum en de broer van B., maar er wordt wel van uitgegaan dat hij betrokkenheid heeft gehad. Taghi zelf heeft dat altijd ontkend.

Door: ANP