Weer legionellabacterie gevonden in zuivering

Weer legionellabacterie gevonden in zuivering

Geplaatst op 27 februari 2023, om 11:01 uur

HOUTEN – In een beluchtingstank van de rioolwaterzuivering aan De Staart in Houten zijn opnieuw legionellabacteriën gevonden, meldt hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het is de derde keer in een half jaar tijd dat in Houten concentraties van de ziekmakende legionellabacterie worden aangetroffen en de tweede keer dat de bacteriën bij de zuivering aan De Staart worden gevonden.

De besmetting kwam volgens het schap ditmaal aan het licht bij een reguliere controle van het water in de tank. Het schap onderzoekt nu waar de verhoogde waarde vandaan gekomen is, want het water was schoon sinds begin november vorig jaar, toen de vorige besmetting onder controle was. Sindsdien zijn ook veel maatregelen genomen om nieuwe verspreiding te voorkomen.

Vorig najaar werden dertien mensen in Houten ziek van een legionellabesmetting. Legionella ofwel veteranenziekte uit zich door griepklachten of een longontsteking. Voor mensen met een zwakke weerstand kan legionella dodelijk zijn, maar de ziekte is goed behandelbaar met antibiotica. Ditmaal hebben zich bij de GGD regio Utrecht nog geen zieken gemeld.

Medewerkers van het schap op het terrein van de rioolwaterzuivering moeten voorlopig een mondkapje dragen. Excursies naar de installatie zijn afgezegd, aldus het schap.

facebook

Door: ANP