Tbs geëist tegen man die stiefmoeder dood stak in opdracht van stem in zijn hoofd

Tbs geëist tegen man die stiefmoeder dood stak in opdracht van stem in zijn hoofd

Geplaatst op 17 februari 2023, om 16:00 uur

VIANEN – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tbs met dwangverpleging voor onbepaalde tijd geëist tegen een 36-jarige man uit Vianen. Hij wordt ervan verdacht op 11 september vorig jaar zijn stiefmoeder dood te hebben gestoken en zijn vader te hebben verwond in hun huis in Vianen. Daarmee heeft hij zich in de visie van het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan respectievelijk moord en poging doodslag.

Opdracht van een stem in zijn hoofd
Uit het onderzoek blijkt dat de man op de bewuste dag rond het middaguur naar beneden kwam in de woning waar hij met zijn vader en stiefmoeder woonde. Zowel de vader als de verdachte zelf verklaren dat de verdachte erg kwaad was op zijn stiefmoeder. Hij beschuldigde haar ervan de vorige avond glas door zijn eten te hebben gedaan. De verdachte verklaart zelf dat hij die ochtend de opdracht van een stem in zijn hoofd kreeg om zijn stiefmoeder te doden. Nadat hem die ochtend gevraagd wordt zich te gaan scheren, pakt hij boos een mes uit de keuken en loopt richting zijn stiefmoeder. Bij een poging om zijn zoon de weg te versperren, loopt de vader diverse steek- en snijwonden op aan onder andere zijn borst en handen. De verdachte steekt zijn stiefmoeder vervolgens drie keer in haar buik en rug. Zij overlijdt korte tijd later. Gealarmeerde politieagenten weten op aanwijzing van omwonenden de verdachte al snel in de buurt aan te houden.

Geheel ontoerekeningsvatbaar
De verdachte is al langere tijd bekend met ernstige psychiatrische problematiek, waaronder schizofrenie. Deskundigen verklaren na onderzoek dat de man tijdens het plegen van het misdrijf niet in staat was om een reële afweging te maken. Zijn denken, voelen en handelen werd volledig aangestuurd door hallucinaties en paranoïde wanen. Daaruit volgend acht Openbaar Ministerie de verdachte geheel ontoerekeningsvatbaar en eist daarom geen straf. Tegelijkertijd is het van essentieel belang dat – met het oog op de hoog in geschatte kans op herhaling – de maatschappij beschermt wordt tegen de verdachte. De geëiste behandeling binnen een gesloten tbs-setting voor onbeperkte duur biedt die bescherming.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.