Controleurs vinden veel dierenleed bij fokker: dierenwelzijnsorganisatie spreek van ‘louche puppyhandel’

Controleurs vinden veel dierenleed bij fokker: dierenwelzijnsorganisatie spreek van ‘louche puppyhandel’

Geplaatst op 17 februari 2023, om 19:25 uur

SOMEREN – Bij een hondenfokkersbedrijf in Someren is vrijdag veel dierenleed aangetroffen tijdens een gezamenlijke controle door politie, het Peelland Interventie Team PIT, de gemeente Someren, de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA. Volgens de gemeente zijn tijdens de controle meerdere overtredingen vastgesteld rond de zorg voor de meer dan honderd honden in het bedrijf.

De controleurs stelden vast dat er sprake was van nalatigheid, waarbij is gehandeld in strijd met het dierenwelzijn. Daarnaast bleek een aantal honden niet of op de verkeerde manier gechipt. Het bedrijf kreeg meerdere bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen opgelegd, aldus de gemeente.

Verder vonden medewerkers van het interventieteam in de woning arbeidsmigranten, wat in strijd is met het bestemmingsplan, en was er sprake van adresfraude. Ook de brandveiligheid bleek niet op orde.

De controlerende instanties gingen op bezoek bij het bedrijf na een tip van House of Animals. Die had enkele dagen geleden tijdens een undercoveractie in een loods naar eigen zeggen tussen de 100 en 150 honden gevonden. De dierenwelzijnsorganisatie spreekt van een louche puppyhandel. Volgens de organisatie moet het bedrijf op last van de gemeente stoppen met de hondenhandel, maar bij de gemeente was vrijdagavond niemand direct bereikbaar die een toelichting kon geven.