Vliegtuig met USAR-reddingsteam geland in Eindhoven

Vliegtuig met USAR-reddingsteam geland in Eindhoven

Geplaatst op 16 februari 2023, om 15:02 uur

EINDHOVEN – Het zoek- en reddingsteam van USAR is terug in Nederland. Het vliegtuig met daarin de 65 leden en acht hulphonden landde rond 14.15 uur op vliegbasis Eindhoven en werd onthaald met een ereboog van water van blusvoertuigen. Op het vliegveld wachtten familie en vrienden op hun geliefden en verwelkomen onder anderen minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en de ambassadeur van Turkije, Selçuk Ünal, het team.

Vanaf het balkon stonden familieleden en vrienden ze op te wachten. Er werd hard gezwaaid en ‘papa’ geroepen, toen de teamleden het vliegtuig van Freebird verlieten en met blije gezichten over het platform naar de aankomst en vertrekhal liepen. Voordat ze naar binnen gingen, werden de honden nog even uitgelaten.

Een van de aanwezigen hield een spandoek omhoog met ‘Welkom thuis helden’. Op een ander bordje stond ‘Hi held I love you’. Laurens en Lynn staan met een zelfgemaakt spandoek ‘we zijn trots op je’ op hun (stief)vader te wachten. Ze kijken er naar uit hem weer te zien en gaan hem zo “een dikke knuffel” geven. “Ik vind het best knap dat hij dit werk durft te doen”, zegt Lynn, die speciaal voor de gelegenheid vrij kreeg van school. De twee hebben stroopwafels voor hem gekocht, “want daar houdt hij heel erg van”.

Het Urban Search and Rescue Team (USAR) vertrok vorige week maandag naar Turkije om te zoeken naar overlevenden van de zware aardbevingen. Afgelopen maandag droeg het de werkzaamheden over aan andere reddingsteams, waarna de teamleden naar Spanje gingen om bij te komen en terug te kijken op de werkzaamheden. Ze redden twaalf mensen en een hond uit het puin.