Tbs-kliniek stuurt medewerkster naar huis om relatie met patiënt

Tbs-kliniek stuurt medewerkster naar huis om relatie met patiënt

Geplaatst op 16 februari 2023, om 20:02 uur

OOSTRUM – Tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum (Limburg) heeft een medewerkster naar huis gestuurd vanwege een relatie die zij heeft met een patiënt van de kliniek. Dat maakte de kliniek donderdag bekend. De Rooyse Wissel doet aangifte bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en bij de politie, omdat er volgens de kliniek sprake is van een strafbaar feit.

De vrouw meldde zelf dat ze sinds enkele weken een niet-professionele relatie heeft met een patiënt. “Hoewel wij blij zijn dat de medewerker dit zelf meldt, is zij meteen naar huis gestuurd”, aldus de kliniek. “Betreffende medewerker heeft niet-integer gehandeld, de veiligheid binnen de kliniek in gevaar gebracht en het vertrouwen in haar is geschaad. Het contract met haar wordt daarom beëindigd.”

De Rooyse Wissel vindt relaties tussen medewerkers en patiënten onaanvaardbaar. Haar collega’s zijn volgens de kliniek geschrokken. De Rooyse Wissel laat onderzoeken wat er precies is gebeurd.

In het contact tussen patiënten en medewerkers spelen heftige emoties vaak een rol, aldus de kliniek. “Dit mag er nooit toe leiden dat medewerkers de professionele grens tussen ‘afstand en nabijheid’ overschrijden. Als iemand de grens van afstand en nabijheid overschrijdt, is er geen sprake meer van een professionele relatie tussen medewerker en patiënt.”

De kliniek kent een protocol waarin beschreven staat wat te doen als een medewerker gevoelens ontwikkelt voor een patiënt. Daarover wordt voortdurend gepraat tijdens teamoverleg en teamdagen.

Door: ANP