Vier Nederlanders opgepakt na plofkraak in Duitsland

Vier Nederlanders opgepakt na plofkraak in Duitsland

Geplaatst op 15 februari 2023, om 07:09 uur

ESSEN– Vier mannen uit Nederland zijn opgepakt na een plofkraak in het Ruhrgebied in Duitsland. Een van hen raakte gewond bij een poging uit handen van de politie te blijven. De arrestaties zijn dinsdag naar buiten gebracht.

De plofkraak gebeurde afgelopen vrijdag in Mülheim an der Ruhr, tussen Duisburg en Essen, hemelsbreed zo’n vijftig kilometer ten oosten van Venlo. In de vroege ochtend werd in een groothandel een geldautomaat opgeblazen. De daders gingen er in een donkere Mercedes vandoor. Ongeveer een kwartier later werd in de buurt van Essen een verongelukte en brandende Mercedes ontdekt. Na onderzoek concludeert de politie dat het voertuig betrokken was bij de plofkraak.

Van de inzittenden ontbrak echter ieder spoor. Later die dag werd een auto gecontroleerd aan de grens van Duitsland en Nederland. In het voertuig zaten vier Nederlandse mannen. Toen de auto werd doorzocht vonden de inspecteurs veel contant geld. Zowel de biljetten als de inzittenden zaten onder de verfvlekken. Verf komt bij plofkraken vrij om het buitgemaakte geld onbruikbaar te maken. Een van de mannen was zo ernstig gewond dat hij voor behandeling naar een ziekenhuis moest worden gebracht.

De vier inzittenden zijn gearresteerd voor de plofkraak in Essen. Een van de verdachten is 23 jaar oud, de drie anderen zijn 21.

Duitsland kampt de laatste jaren met veel explosies bij geldautomaten. Sommige plofkraken zijn het werk van Nederlandse bendes. Volgens de politie zit er een groep van ongeveer 500 mannen uit de regio’s Amsterdam en Utrecht achter, die in wisselende samenstellingen toeslaan. Ze zouden naar Duitsland zijn uitgeweken omdat Nederlandse geldautomaten beter beveiligd zijn. Zo pleegden Nederlandse criminelen vorig jaar bijna 450 plofkraken in Duitsland tegenover zo’n 15 in Nederland.

Door: ANP