OM eist 8 jaar en tbs voor fataal steekincident jeugdgevangenis

OM eist 8 jaar en tbs voor fataal steekincident jeugdgevangenis

Geplaatst op 15 februari 2023, om 15:18 uur

BREDA – Tien maanden na het dodelijke steekincident in jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda is woensdag een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen Gerard S. (19) uit Den Haag. Bij het steekincident kwam de 19-jarige Louc uit Enschede om het leven. Een medegedetineerde had een steekwond in zijn arm en borstkas. Ook zou S. in de richting van twee groepsleiders hebben gestoken.

Aan de steekpartij in de keuken van de groepsruimte ging een woordenwisseling vooraf. S. had van de groepsbegeleider een koksmes gekregen om een ui te snijden.

S. zou de medegedetineerde als eerste hebben gestoken, waarna die zich verschool achter een groepsbegeleidster. Louc zou instinctief tussenbeide zijn gesprongen. Hij werd dodelijk geraakt in de borst. S. stak volgens de aanklager “ogenschijnlijk uit het niets”. S. voelde zich naar eigen zeggen bedreigd door de twee medegedetineerden met wie hij ruzie had, vertelde hij woensdag in de rechtbank in Breda. De onderlinge spanningen bestonden volgens S. uit pesterijen in de vorm van negeren, kleineren en vuistslagen. Maar daar zijn geen aanwijzingen voor, want niemand heeft de vermeende mishandeling of het pestgedrag opgemerkt, zei de officier van justitie.

S. lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Hij is een groot gevaar voor anderen en dient langdurig behandeld te worden, zei de officier. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben de rechtbank geadviseerd om S. te berechten op basis van het volwassenenstrafrecht. Daar zou hij gezien zijn voorgeschiedenis meer baat bij hebben dan bij jeugd-tbs. Het steekincident heeft diepe indruk gemaakt op de medewerkers van de jeugdgevangenis. “Het beeld van het mes kreeg ik niet meer van mijn netvlies”, aldus een groepsbegeleider in zijn slachtofferverklaring. Loucs moeder noemde de verdachte “een tikkende tijdbom”. De vader zei: “Je hebt ons gezin verscheurd en het licht in ons leven gedoofd.

S. noemde het in zijn laatste woord “verschrikkelijk wat zich die dag heeft plaatsgevonden.” Hij heeft “verschrikkelijk veel spijt.” S. herhaalde dat het niet de bedoeling was. “Ik had het gevoel mezelf te moeten beschermen.” Na de fatale steekpartij in Breda is onder meer besloten dat in justitiële jeugdinrichtingen voorlopig geen scherpe messen meer worden gebruikt. En vier inspectiediensten kondigden een gezamenlijk onderzoek aan.

De rechtbank doet op 1 maart uitspraak.

Foto: Tom van der Put