Chaffeurs bedreigd en bespuugd, bus stopt niet meer bij AZC

Chaffeurs bedreigd en bespuugd, bus stopt niet meer bij AZC

Geplaatst op 15 februari 2023, om 12:48 uur

BUDEL – Er stoppen voorlopig geen bussen meer bij het azc in Budel vanwege overlast van asielzoekers. Busvervoerder Hermes heeft de haltes vlakbij het asielzoekerscentrum tijdelijk geschrapt. “We hebben vanwege de veiligheid van onze chauffeurs en passagiers dit besluit genomen”, vertelt woordvoerder Fred Tilburgs.

Sinds eind vorige week geldt er een zware maatregel voor buslijn 11, die tussen station Weert en Eindhoven Centraal rijdt en onderweg ook stopt bij het asielzoekerscentrum (azc). Busmaatschappij Hermes heeft besloten de bus niet meer langs het azc te laten rijden vanwege dagelijkse incidenten met bewoners van het centrum. Hoewel de woordvoerder van Hermes niet wil aangeven hoeveel incidenten er precies hebben plaatsgevonden, wordt gezegd dat het voornamelijk gaat om problemen met betalen voor een kaartje. Als de buschauffeur hier iets van zegt, kan de situatie snel escaleren en kan het zelfs leiden tot bedreiging of bespuuging van de chauffeur.

Hermes heeft besloten tot deze maatregel vanwege de veiligheid van de chauffeurs en passagiers. Eerder werd al besloten om op sommige bussen beveiligers mee te laten rijden, maar het is geen optie om op alle bussen beveiligers mee te laten rijden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is niet blij met het besluit, omdat het gevolgen heeft voor de bewoners van het azc. Mensen die naar hun afspraak met een advocaat moeten of kinderen die naar school gaan, moesten voorheen de bus nemen, maar moeten nu vanaf station Maarheeze lopen, wat 30 minuten duurt. Na de carnavalsvakantie komen er nog meer kinderen vanuit de regio.

De lijn, bus 11, is een belangrijke verbinding tussen verschillende plaatsen in de regio. Hoe lang de maatregel gaat duren, is nog onbekend, maar Hermes hoopt dat er snel een oplossing komt. Deze week krijgen alle inwoners van de gemeente Cranendonck, waar Budel onder valt, een enquête op de deurmat over de toekomst van het azc. De gemeenteraad heeft namelijk besloten dat het azc in de huidige vorm in de zomer van volgend jaar dicht moet.

https://twitter.com/AlicevanderPlas/status/1625796968227262465?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1625796968227262465%7Ctwgr%5E188dcb9e29b3929ae10c26e55fb9feaeb690015c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.omroepbrabant.nl%2Fnieuws%2F4231471%2F112-liveblog-man-loopt-met-mes-over-straat-bus-en-vrachtwagen-botsen