Wéér versleutelde communicatie criminelen onderschept

Wéér versleutelde communicatie criminelen onderschept

Geplaatst op 3 februari 2023, om 13:09 uur

NEDERLAND – De opsporingsdiensten hebben opnieuw een aanbieder van versleutelde communicatie neergehaald, meldt Het Parool. Het zou ook nu weer gaan om een dienst om encrypte berichten te versturen die populair was onder criminelen. Volgens verscheidene bronnen zijn tientallen arrestaties verricht. Een woordvoerder van de politie wil nog niets over de nieuwe actie zeggen.

Volgens ingewijden gaat het om Exclu Messenger, dat een ‘wereldwijd’ bruikbaar netwerk van niet te kraken versleutelde berichten belooft. Zelf spreekt het bedrijf van het ‘most sophisticated communication platform’. Onder de gebruikers van de PGP-berichten (Pretty Good Privacy) zijn verscheidene prominente criminelen en hun naasten.

Het rechercheonderzoek naar de betrokkenen bij de aanbieder en het onderschepte berichtenverkeer is nog in volle gang. Exclu geldt niet als een grote speler. De gebruikers bevonden zich, naar verluidt, veelal in het zuiden van Nederland. Diverse bronnen melden Het Parool dat de arrestatiegolf nog gaande is.