Tientallen boeren protesteren op parkeerplaats Van der Valk hotel

Tientallen boeren protesteren op parkeerplaats Van der Valk hotel

Geplaatst op 2 februari 2023, om 10:34 uur

HOORN – Tientallen boeren protesteren donderdag op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Hoorn. Daar houdt de provincie Noord-Holland een conferentie over de ‘koers voor het landelijk gebied’.

Een vijftigtal trekkers staat voor het hotel, Jack’s Casino en de Vue-bioscoop, en verspreid op de parkeerplaats. De boeren krijgen van het hotel een kop koffie aangeboden.

De actie was aangekondigd door Boeren in Actie Noord-Holland. Het verkeer op de naastgelegen A7 heeft er geen last van. Handhavers houden de situatie in de gaten.

 

Spandoeken
De actievoerders wijzen onder meer naar de naam van de conferentie: ‘Samen zetten we de koers voor het landelijk gebied’. “Met samen bedoelt de provincie samen met het Rijk, gemeenten en waterschappen. Graag maakt men ook gebruik van de kennis van natuurbeheerders en als allerlaatste in de rij staan de boeren en inwoners. Dit lijkt niet eens op samen”, aldus de boeren.

De ingang van de parkeerplaats is geblokkeerd door negen tractoren. Eromheen staan groepjes boeren met omgekeerde vlaggen en spandoeken. ‘Natuurbeheerders dat zijn wij’ en ‘Door sukkels in de regering gaat mijn toekomst naar de tering’ staat op tractoren.

De gemeente Hoorn was sinds dinsdag op de hoogte van de actie, laat een woordvoerder weten. Uit voorzorg is er extra handhaving ingezet, maar het protest verloopt rustig. De gemeente houdt de situatie in de gaten.

Door: ANP