Doodslag na ruzie om hennepplantages: opnieuw 17 jaar cel

Doodslag na ruzie om hennepplantages: opnieuw 17 jaar cel

Geplaatst op 1 februari 2023, om 16:50 uur

DEN BOSCH – Een 55-jarige man is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf. Hij schoot in 2012 een man dood in een vakantiewoning en heeft het lichaam vervolgens begraven. De rechtbank Limburg veroordeelde hem eerder ook tot 17 jaar gevangenisstraf. In december 2012 ging de man samen met het latere slachtoffer langs bij een hennepplantage in een vakantiewoning in Stevensweert. Op enig moment ontstond er een ruzie waarbij de man het slachtoffer met 5 kogels dood heeft geschoten. Daarna heeft hij het lichaam verpakt in een lijkzak en het enkele kilometers verderop begraven in een clandestien graf. Het lichaam werd pas in februari 2016 gevonden.

Het OM vond dat er sprake was van moord: de man zou het slachtoffer met voorbedachten rade naar de vakantiewoning hebben gelokt, zoals een getuige zei. Er zou volgens het OM bovendien, al voordat de dodelijke schoten zijn gevallen, folie op de grond in de hal hebben gelegen. Het hof vindt dat uit de verklaring van de getuige duidelijk blijkt dat de man het slachtoffer naar de vakantiewoning heeft gelokt, maar niet is bekend met welke reden. Er is verder onvoldoende bewijs dat de folie al uitgerold in de hal van de vakantiewoning lag voordat de schoten waren gevallen. Daarom is niet voldoende komen vast te staan dat er sprake was van voorbedachte raad. De man heeft zich na de schietpartij niet gemeld bij de politie om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daad, integendeel. Na zijn aanhouding heeft hij niet alleen tegen de politie, maar ook tegen familieleden van het slachtoffer gelogen en geprobeerd de schuld op anderen af te schuiven. Het hof vindt een langdurige gevangenisstraf dan ook op zijn plaats en legt de man 17 jaar cel op.

Hij moet daarnaast een schadevergoeding van ruim 28.000 euro betalen.