Zo’n 725 aangehouden actievoerders weer vrij, nog 1 of 2 vast

Zo’n 725 aangehouden actievoerders weer vrij, nog 1 of 2 vast

Geplaatst op 29 januari 2023, om 11:07 uur

DEN HAAG – Ongeveer 725 actievoerders die zaterdag werden gearresteerd op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag zijn volgens klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) weer op vrije voeten. Dat meldt de groep op Twitter. Nog één of twee demonstranten zouden vastzitten.

Een woordvoerder van de politie kon zondagochtend nog niet zeggen hoeveel mensen in totaal zijn aangehouden en hoeveel van hen nog vastzitten. In de loop van de dag komt de politie met meer informatie. Zaterdagavond sprak een woordvoerder van “enkele honderden” aanhoudingen.

De klimaatactievoerders liepen zaterdag rond het middaguur de A12 in Den Haag op om een blokkade te vormen. Ze protesteerden tegen de manier waarop de overheid omgaat met de fossiele subsidies. De demonstranten hadden onder meer spandoeken en borden bij zich met teksten als ‘Wij staan voor het recht op protest’, ‘Ga wat beters doen met al die poen’ en ‘Arresteer de échte klimaatboeven’. Activisten die geen gehoor gaven aan een oproep van de politie om te vertrekken werden aangehouden.

Volgens XR wordt de volgende demonstratie op de A12 al gepland. De datum van deze actie maakt de klimaatactiegroep later bekend.

Door: ANP