Tientallen activisten opgepakt bij demonstratie op A12

Tientallen activisten opgepakt bij demonstratie op A12

Geplaatst op 28 januari 2023, om 15:01 uur

DEN HAAG – De politie heeft bij de demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag tientallen mensen aangehouden omdat ze de Utrechtsebaan blokkeerden, meldt de politie zaterdag. De actievoerders werden door de politie en burgemeester Jan van Zanen van tevoren gewaarschuwd om dat niet te doen, maar gaven daar geen gehoor aan.

De honderden klimaatactivisten hebben zich niet alleen op de weg verzameld, maar ook naast de Utrechtsebaan en op het Malieveld. Op de A12 hebben de demonstranten zich op verschillende manieren aan elkaar en aan het wegdek vastgemaakt. De politie probeert ze met slijptollen en cola van de weg te halen. De demonstranten voeren actie omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de regering omgaat met subsidies voor producenten van fossiele energie.

Zeven klimaatactivisten kregen een gebiedsverbod omdat ze anderen hadden opgeroepen om de A12 te blokkeren. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Eén van hen is klimaatactivist Lucas Winnips. Hij kwam ondanks het verbod toch naar de A12 om actie te voeren en is zaterdagmiddag door de politie opgepakt.

Door: ANP