Politie zoekt in huizen familieleden van gezochte ‘Bolle Jos’

Politie zoekt in huizen familieleden van gezochte ‘Bolle Jos’

Geplaatst op 25 januari 2023, om 12:56 uur

ROTTERDAM – De politie heeft dinsdag in Breda, Prinsenbeek en Rotterdam huiszoekingen verricht bij familieleden van de internationaal gezochte Jos Leijdekkers, alias Bolle Jos. Hij wordt verdacht van grootschalige cocaïnehandel en excessief geweld. Twee vrouwen van 68 en 27 jaar zijn aangehouden.

De politie zocht in de woningen en een kantoor naar informatie over zijn verblijfplaats. Volgens de politie zijn de ouders en een zus van Leijdekkers in augustus en december vorig jaar naar Turkije gereisd en hebben zij daar mogelijk met hun gezochte zoon en broer contact gehad. Hij verblijft vermoedelijk al langere tijd in Turkije.

De politie verdenkt familieleden van het witwassen van crimineel geld. “Zij hebben vermoedelijk geld en dure cadeaus aangenomen, terwijl zij wisten dat deze waren betaald met misdaadgeld”, legt de politie uit. Een woordvoerder van de politie wil niets kwijt over de precieze familieband tussen de aangehouden vrouwen en Leijdekkers.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op kostbare horloges, sieraden, handtassen en grote contante geldbedragen van tienduizenden euro’s en buitenlandse valuta. Bovendien zijn twee valse Duitse paspoorten gevonden. Ook is beslag gelegd op mobiele telefoons, usb-sticks, computers, camera’s en foto’s waarop de politie informatie hoopt te vinden over de verblijfplaats van Leijdekkers.

Voor de doorslaggevende tip die leidt tot de aanhouding van Leijdekkers is vorig jaar een beloning van 75.000 euro uitgeloofd. Hij wordt verdacht van de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In een van de zaken is eveneens sprake van het dreigen met en het gebruik van geweld. Daarnaast vermoedt de politie dat hij betrokken is bij de verdwijning en dood van Naima Jillal. Deze vrouw verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. In onderschepte cryptoberichten komt naar voren dat Leijdekkers een belangrijke rol heeft bij haar verdwijning. Het vermoeden bestaat dat zij gemarteld en niet meer in leven is.

Door: ANP