NVWA haalt 435 honden weg bij beruchte Brabantse fokker

NVWA haalt 435 honden weg bij beruchte Brabantse fokker

Geplaatst op 25 januari 2023, om 19:46 uur

EERSEL – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag en woensdag in totaal 435 honden weggehaald bij een fokkerij in het Brabantse Eersel. “Tijdens de inspectie bleek dat de honden gezondheidsproblemen hadden, niet de juiste zorg kregen of niet op de juiste wijze werden gehouden”, meldt de autoriteit. De dieren worden opgevangen op plekken “waar zij de juiste zorg wel krijgen”.

De fokker was al eerder in opspraak geweest doordat in zijn bedrijf niet goed voor de dieren werd gezorgd. Hij kreeg eind vorig jaar de opdracht de werkwijze te verbeteren, maar heeft dat volgens de NVWA onvoldoende gedaan. Het is ook niet voor het eerst dat er honden bij dit bedrijf zijn meegenomen om ze ergens anders een beter leven te bezorgen. In december werden er ook al 29 weggehaald.

Er blijven nu nog 115 volwassen honden en 44 pups wel in Eersel. “Er is geen reden om deze dieren mee te nemen. Bij alle honden is een zorgvuldige afweging gemaakt of in bewaring nemen of op de locatie blijven de best passende oplossing is. Dieren verplaatsen levert namelijk stress op. Verplaatsen van moederhonden met jonge pups levert bijvoorbeeld een te groot risico op voor de pups”, aldus de NVWA.

De NVWA blijft de fokkerij “nauwlettend in de gaten houden”.