Vrouw (39) eist ruim twee miljoen euro van ziekenhuis na fout met spiraaltje

Vrouw (39) eist ruim twee miljoen euro van ziekenhuis na fout met spiraaltje

Geplaatst op 24 januari 2023, om 16:27 uur

VELDHOVEN – Een 39-jarige vrouw uit Weert eist bijna 2,4 miljoen euro van het Máxima Medisch Centrum (MMC) nadat ze zwanger werd, hoewel er in het MMC een spiraaltje bij haar was geplaatst. De vrouw werkte in 2015 als chirurg in opleiding bij het MMC, maar haar opleiding werd beëindigd wegens twijfels over haar functioneren. Ze stapte naar de geschillencommissie van de artsenfederatie KNMG, die haar deels in het gelijk stelde en suggereerde dat ze de opleiding voort zou zetten in een ander ziekenhuis, het Maastrichtse MUMC, onder intensieve begeleiding van een half jaar.

Door allerlei omstandigheden liep die start een vertraging op van een jaar. De vrouw moest een knie-operatie ondergaan en haar man werd ziek, waardoor ze niet in Maastricht van start kon. Wat volgens de vrouw en haar advocaat Faro Sobczak vooral een rol speelde, is dat ze zwanger raakte nadat er in het MMC bij haar een spiraaltje was geplaatst. De vrouw en haar advocaat zien dit als een medische fout en eisen letselschade.

De vrouw en haar partner besloten het kind te houden, de zwangerschap zorgde voor meer vertraging. Ook moest de vrouw een riskante operatie ondergaan om het spiraaltje uit de buikholte te verwijderen, wat tot grote onzekerheid en extra ziekteverlof leidde. Al met al was de vrouw twee jaar uit de running. Die periode was zo lang dat haar begeleider in Maastricht, chirurg Laurents Stassen, geen heil meer zag in het opstarten van het afgesproken begeleidingstraject. Hierdoor eist de vrouw een vergoeding van ruim twee miljoen euro letselschade, omdat ze geen chirurg meer kan worden. Dit bedrag is gebaseerd op het verschil in inkomsten tussen een chirurg en de verdiensten in haar huidige baan als jeugdarts in opleiding, tot aan de pensioenleeftijd.