Grote brand verwoest sanitair van AZC: al eerder kritiek door asielzoekers

Grote brand verwoest sanitair van AZC: al eerder kritiek door asielzoekers

Geplaatst op 21 januari 2023, om 07:34 uur

LIEMPDE – Op vrijdagavond is er brand uitgebroken op de tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers op landgoed Velder in Liempde. Het vuur woedde in het gebouw waar de sanitaire voorzieningen waren en deze ruimte is volledig uitgebrand. Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al metershoog uit het dak van het gebouw

De brandweer is snel ter plaatse geweest en heeft kunnen voorkomen dat het vuur zou overslaan naar andere gebouwen op de opvanglocatie. Het is nog onduidelijk hoe de brand heeft kunnen uitbreken en er wordt onderzocht hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Op landgoed Velder zijn eind vorig jaar 99 tijdelijke woonunits geplaatst waar de gemeente Boxtel tot half februari een grote groep vluchtelingen uit het overvolle Ter Apel opvangt. Het complex op landgoed Velder is ingericht voor de komst van maximaal 450 asielzoekers. Bij aankomst van de asielzoekers in november vorig jaar had een aantal van hen flinke kritiek op de opvanglocatie, zoals gebrek aan warm water en problemen met internetverbinding. Ook was er onvrede over de ligging van het landgoed, sommige asielzoekers spraken van een ‘gevangenis’ omdat het zo geïsoleerd ligt.

Na wat aanpassingen bedaarden de gemoederen en de asielzoekers besloten toch in Liempde te blijven, ondanks de kritiek. Het is onbekend hoe de brand zal invloed hebben op de verdere verblijf van asielzoekers op landgoed Velder en of er extra maatregelen genomen zullen worden om de veiligheid te waarborgen.

Foto’s: Emergency Response Photographer