Rechtbank doet uitspraak in zaak Willem Engel over opruiing

Rechtbank doet uitspraak in zaak Willem Engel over opruiing

Geplaatst op 20 januari 2023, om 07:58 uur

ROTTERDAM – De rechtbank in Rotterdam doet vrijdagochtend uitspraak in de strafzaak tegen Willem Engel, die terechtstaat voor opruiing. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist.

Het OM vervolgt de 45-jarige Rotterdammer voor een reeks berichten over corona op sociale media. Bijvoorbeeld voor de tweet waarin hij mensen opriep medewerkers van prikbussen te fotograferen. En voor twitterberichten aan mensen die wilden komen demonstreren op het Malieveld in Den Haag, ondanks dat de demonstraties verboden waren. Ook riep hij zijn volgers op een verzorgingshuis in Goirle te bellen dat wegens een corona-uitbraak voor bezoekers gesloten was.

Eind 2021 werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Het OM startte precies een jaar geleden een strafrechtelijk onderzoek. Engel werd woensdag 16 maart op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen bij een stemlokaal in Rotterdam opgepakt wegens opruiing op sociale media. Hij zat twee weken in voorarrest en gaf kort na zijn vrijlating een interview dat op YouTube verscheen, waardoor hij nogmaals een paar dagen in de politiecel belandde.

Wrakingsverzoek

De strafzaak begon in juni vorig jaar met een regiezitting waarin zijn advocaat betoogde dat Engel zich als activist in het publieke debat kan beroepen op de vrijheid van meningsuiting. De zaak ging eind september verder met het horen van getuigen uit de kring rond Viruswaarheid. In november volgde de inhoudelijke behandeling en de strafeis. De rechtbank kondigde toen aan om op 16 januari uitspraak te doen, na de vakantie van Engel, maar een week voor de uitspraakdatum wraakte de verdachte de rechters tijdens een vierde zitting. De wrakingskamer wees het wrakingsverzoek afgelopen dinsdag af, zodat Engel dezelfde rechters behoudt die hij eerder betichtte van vooringenomenheid.

De rechtbank verzorgt vanaf 10.00 uur een livestream van de uitspraak.

Door: ANP