Eisen tot 9 jaar celstraf voor aanslagen Poolse supermarkten

Eisen tot 9 jaar celstraf voor aanslagen Poolse supermarkten

Geplaatst op 19 januari 2023, om 16:06 uur

SCHIPHOL – Het Openbaar Ministerie heeft donderdag celstraffen tot negen jaar geëist tegen vijf verdachten van de serie aanslagen op Poolse supermarkten eind 2020 en begin 2021. Voor de rechtbank op Schiphol spraken de aanklaagsters van “zeer zware aanslagen” met “onwaarschijnlijk veel schade”, gepleegd “met angstaanjagend gemak”.

Tussen 8 december 2020 en 4 januari 2021 was het vijfmaal raak bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Beverwijk (tweemaal) en Tilburg. De explosies hadden een verwoestende werking en veroorzaakten voor honderdduizenden euro’s schade. In Aalsmeer werden bij de eerste ontploffing brokstukken met glas en hout tot 30 meter ver weggeslingerd. De gevel werd uit het gebouw geblazen. Een auto ging in vlammen op en in een woning boven de winkel ontstond brand. De bewoners kwamen met de schrik vrij.

Volgens het OM waren de aanslagen het werk van een professionele organisatie, een “geoliede machine” die de uitvoerders ronselde via Snapchat of Telegram, ze uitvoerig instrueerde en daarnaast briefde over de locatie. “Er stonden chauffeurs klaar. Explosieve constructies waren in gereedheid gebracht. Vervolgens waren er binnen enkele weken vijf aanslagen. Zo’n reeks kan niet worden uitgevoerd zonder plan”, aldus de officier van justitie.

De hoogste straf hoorde Serginio S. (28) tegen zich eisen. Hij vervulde volgens het OM een coördinerende rol bij drie aanslagen. Medeverdachten Nadir el O. (23) en Antonio N. (27) hoorden celstraffen van zes jaar eisen. Tegen Sersinio D. (21) eiste het OM drie jaar celstraf en tegen Hyron A. (21) 22 maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Het motief voor de aanslagen is nooit duidelijk geworden. Gezien de impact van de vijf aanslagen verweet het OM de verdachten dat zij niets hebben willen zeggen over hun opdrachtgevers. “Voor met name de eigenaren van de winkels is dat niet te verteren”, zei de aanklaagster.

Justitie beslist volgens haar later nog over de eventuele vervolging van vermoed tussenpersoon Desharo W. Hij is onder meer op camerabeelden gezien met Hyron A. en Sersinio D. en wordt gelinkt aan drie aanslagen. W. kreeg eind vorig jaar 26 jaar cel voor de vergismoord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy in Beuningen. Niemand heeft over hem willen verklaren.

Donderdagmiddag en volgende week voeren de advocaten van de vijf verdachten hun verweren. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Door: ANP