Vogelgriep opgedoken in Gelders bedrijf: 60.000 kippen geruimd

Vogelgriep opgedoken in Gelders bedrijf: 60.000 kippen geruimd

Geplaatst op 17 januari 2023, om 11:42 uur

LOO – In een pluimveebedrijf in Loo, gemeente Duiven, is vogelgriep vastgesteld. Alle 60.000 kippen van het bedrijf worden geruimd.

Het bedrijf, een zogenaamd leghennenbedrijf, heeft 60.000 kippen. Deze kippen zullen vandaag allemaal geruimd gaan worden. Daarnaast gelden er ook strenge regels voor andere bedrijven in het gebied van 1, 3 en 10 kilometer rondom dit bedrijf. Binnen de 1- en 3-kilomterzone rondom het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10-kilomterzonde liggen twaalf andere pluimveebedrijven. Voor al deze bedrijven geldt per direct een vervoersverbod.

Vervoersverbod en regels voor jagers
Een vervoersverbod geldt voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Ook gelden er voor jagers andere regels, waaronder het verbod op jagen op eenden of in gebieden waar dat de watervogels kan verstoren.

Per oktober 2022 geldt al een landelijke ophok- en afschermplicht voor pluimvee.

foto’s: Persbureau Heitink