Nog negentien arrestanten van ontruiming UvA-gebouw vast

Nog negentien arrestanten van ontruiming UvA-gebouw vast

Geplaatst op 17 januari 2023, om 17:30 uur

AMSTERDAM – De meeste verdachten die zijn aangehouden bij de ontruiming van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam zitten nog vast. Het gaat om negentien van de dertig arrestanten, die nog door de politie worden gehoord.

Een politiewoordvoerder laat dinsdagmiddag weten dat elf arrestanten inmiddels zijn heengezonden. Zij blijven wel verdachten van het feit waarvoor ze zijn aangehouden. De meeste arrestanten zaten vast vanwege huisvredebreuk. Anderen waren gearresteerd omdat zij zich niet naar de daarvoor aangewezen plek voor de demonstratie wilden verplaatsen.

Het gebouw van de UvA, de voormalige Academische Club, werd sinds maandagmiddag bezet door tientallen klimaatactivisten. Zij eisten onder meer dat de UvA banden met olie- en gasconcern Shell verbreekt. Het gebouw aan het Turfdraagsterpad was maandag iets na 23.00 uur helemaal ontruimd.

Eerder op de dag sprak een vertegenwoordiging van het college van bestuur van de universiteit met de actievoerders. Daarnaast heeft het college laten weten dat bezetting niet is toegestaan op de UvA. Omdat de actievoerders niet direct konden toezeggen of ze zouden vertrekken, deed de UvA aangifte van huisvredebreuk. Ook een woordvoerder van het Openbaar Ministerie liet weten dat de activisten zich met de bezetting schuldig maakten aan lokaalvredebreuk.