38-jarige man veroordeelt voor mishandelen van vader

38-jarige man veroordeelt voor mishandelen van vader

Geplaatst op 6 januari 2023, om 18:09 uur

WIJCHEN – De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Lent tot een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. De man mishandelde zijn vader door hem meerdere keren met zijn vuisten in het gezicht te slaan.

De man woonde bij zijn vader in Wijchen. Tijdens een ruzie in maart 2022 sloeg de man zijn vader meerdere keren met zijn vuisten in het gezicht. Zijn vader raakte daarbij gewond en heeft meerdere zwellingen op verschillende plekken op het hoofd en een hersenkneuzing.

Verklaring zoon ongeloofwaardig
De man ontkent dat hij zijn vader tijdens de ruzie sloeg. Volgens hem gaf hij zijn vader alleen – uit zelfverdediging – een duw. De rechtbank gelooft dit niet, omdat de verwondingen van de vader niet passen bij de verklaring van de man.

Psychiatrisch onderzoek
Er zijn indicaties dat de man leidt aan psychoses, maar hij weigerde mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. De reclassering adviseert om geen bijzondere voorwaarden op te leggen, omdat de man zich niet door de reclassering wil laten begeleiden en zich ook niet wil laten behandelen.

Straf gelijk aan de eis
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man eerder is veroordeeld, maar ook dat deze veroordelingen al van langere tijd geleden zijn. De rechtbank kijkt ook naar de straffen die in soortgelijke zaken is opgelegd. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Aan het voorwaardelijke deel van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van 2 jaar.