‘White Lives Matter’ ook geprojecteerd op gebouw in Venlo

‘White Lives Matter’ ook geprojecteerd op gebouw in Venlo

Geplaatst op 5 januari 2023, om 21:51 uur

VENLO – Er is vorige week op een gebouw van het UWV in Venlo de tekst “White Lives Matter” geprojecteerd. De leus, die onder meer wordt gebruikt in neonazistische en Amerikaanse witte racistische kringen, was op 28 december enige tijd te lezen, zegt de Anti Discriminatie Voorziening Limburg (ADV).

De Anti Discriminatie Voorziening Limburg (ADV) heeft de burgemeester op de hoogte gebracht van deze gebeurtenis en de burgemeester overweegt aangifte te doen. Volgens de directeur van de ADV, Chris Baltussen, zijn dit soort acties vaker voorgekomen in plaatsen als Venlo, Sittard en Maastricht. Hij zegt dat er de afgelopen anderhalf jaar een groeiende beweging is onder jongeren die deze soort acties uitvoeren, zoals het plakken van stickers met vergelijkbare teksten of het houden van flyer-acties. Het UWV is boos over de actie in Venlo en heeft contact gezocht met de gemeente over mogelijke vervolgstappen.

Op Oud en Nieuw werd in Rotterdam de tekst “White Lives Matter” en “Vrolijk blank 2023” geprojecteerd op de Erasmusbrug. Ook de zogenaamde “fourteen words”-strijdkreet, die gebruikt wordt in extreemrechtse kringen, was zichtbaar. Deze teksten werden geclaimd door leden van de Telegramgroep White Lives Matter uit Nederland en Duitsland. Het Openbaar Ministerie is van mening dat deze teksten in Rotterdam strafbaar waren en heeft een strafrechtelijk onderzoek gestart. In een persbericht werd benadrukt dat de vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht is in Nederland, maar dat er wel grenzen aan deze vrijheid zijn en dat uitingen nooit mogen leiden tot discriminatie of belediging van een bevolkingsgroep. De burgemeester van Venlo heeft maandag een overleg gehad met de politie over deze zaak.