Verdachte moord Peter R. de Vries wilde Rutte ontvoeren

Verdachte moord Peter R. de Vries wilde Rutte ontvoeren

Geplaatst op 4 januari 2023, om 13:15 uur

NEDERLAND – Er is opnieuw nieuws naar voren gekomen in de zaak rond de moord op Peter R. de Vries. Volgens een belangrijke getuige zou de criminele organisatie die achter de moord zit, ook plannen hebben gemaakt om Mark Rutte te ontvoeren. De getuige, die bekend staat onder zijn schuilnaam Eddy, verklaarde in een verhoor dat hij dit heeft gehoord van verdachte Krystian M. M. zou Eddy vlak na de aanslag op De Vries hebben verteld dat “die mensen echt sterk zijn” en dat “ze ook de premier wilden ontvoeren”.

Eddy, die bevriend was met M., stapte na de moord op De Vries naar de politie. Hij vertelde dat M. twee maanden voor de aanslag op zoek was naar iemand die “een journalist” wilde vermoorden. M. noemde de opdrachtgever van de moord nooit bij naam, maar altijd “oom”. Eddy concludeert dat het om Ridouan Taghi moet gaan, omdat M. heeft gezegd dat die “oom” ook achter de moord op de advocaat van Nabil B. en de broer van Nabil B. zit. Het Openbaar Ministerie gaat ook uit van betrokkenheid van Taghi bij de moord op De Vries, hoewel zijn advocaat dat ontkent.

Na de moord op De Vries werd de beveiliging van Mark Rutte twee maanden later verhoogd. In september 2022 werd de beveiliging opnieuw opgeschroefd, en ook prinses Amalia werd vanaf dat moment extra beveiligd. Het is niet duidelijk of deze extra beveiliging te maken heeft met de verklaring van Eddy, of met dreigingen uit het criminele milieu. In de omgeving van Rutte zouden zogenaamde “spotters” zijn gezien, mensen die een doelwit in de gaten houden en gelinkt kunnen worden aan de georganiseerde misdaad. Het nieuws dat de criminele organisatie achter de moord op De Vries ook plannen zou hebben gemaakt om de premier te ontvoeren.