Opgepakte mannen met olie en vuurwerk in bezit wilden brand stichten

Opgepakte mannen met olie en vuurwerk in bezit wilden brand stichten

Geplaatst op 4 januari 2023, om 21:49 uur

BEESD – Vijf mannen uit de West-Betuwe die op oudejaarsdag door de politie zijn opgepakt, hadden volgens de politie plannen om tijdens de jaarwisseling te zorgen voor ongeregeldheden en brandstichtingen in het Gelderse Beesd. De verdachten bezaten samen ruim 350 kilo vuurwerk, waaronder twaalf illegale cobra’s, een zelfgeknutselde vuurwerkbom en een grote hoeveelheid liters olie.

Daarnaast hadden ze veel autobanden en een caravan die volgens de politie bestemd waren om in brand te steken tijdens de jaarwisseling. Het onderzoek naar verdachten met plannen om in Beesd ongeregeldheden te veroorzaken gaat nog verder, zegt de politie.

In Beesd liep de jaarwisseling van 2021 naar 2022 flink uit de hand. Er werd met zwaar vuurwerk gegooid naar hulpverleners en er werden grote branden gesticht op straat. Onderzoek leverde toen geen verdachten op, maar in de loop van dit jaar kreeg de politie informatie dat er opnieuw plannen waren voor de jaarwisseling in Beesd. Dat leidde op oudjaar tot de arrestatie van twee mannen uit Zaltbommel van 28 en 30 jaar en drie mannen uit West Betuwe van 26, 32 en 36 jaar.

Het vijftal is op nieuwjaarsdag weer vrijgelaten, maar blijft verdacht van brandstichting, plannen voor een explosie en het verstoren van de openbare orde. Tijdens de jaarwisseling hebben nog zeven mensen een gebiedsverbod gekregen voor Beesd, aldus de politie.