KNRM voerde vorig jaar vaker hulpacties uit op zee

KNRM voerde vorig jaar vaker hulpacties uit op zee

Geplaatst op 3 januari 2023, om 11:45 uur

NEDERLAND – De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is in 2022 bijna 2525 keer uitgevaren om mensen op zee te helpen, dat is zo’n 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Bij die acties zijn ruim 4000 mensen veilig aan wal gebracht. Daarmee was het voor de KNRM een druk en heftig jaar, meldt de organisatie dinsdag.

Volgens een woordvoerder van de KNRM moesten mensen op zee om verschillende redenen gered worden. Niet alleen uit het water maar ook bijvoorbeeld omdat ze gewond raakten op een schip of omdat een boot met een kapotte motor naar de haven gesleept moest worden. Daarnaast heeft de KNRM ook 155 dieren veilig aan wal gebracht, bijvoorbeeld nadat ze in zee waren gesprongen of van de pier afwaaiden.

Ook het aantal zoekacties is volgens de KNRM “opmerkelijk” gestegen, 37 procent meer dan het jaar daarvoor. In totaal zocht de KNRM 240 keer naar vermisten. In 220 gevallen was dat loos alarm. Volgens de reddingsmaatschappij kwamen veel van die meldingen van verontruste strandgangers die iemand uit het oog waren verloren of dachten dat een zwemmer onder het water was verdwenen.

Veluwemeer en Waddenzee

In 2022 waren er volgens het KNRM ook acties met een minder goede afloop die veel indruk hebben gemaakt. “Een kano-ongeluk op het Veluwemeer, twee vliegtuigcrashes bij Hoek van Holland en op het Zwarte Meer, twee ongelukken op charterschepen op de Waddenzee en de aanvaring tussen een snelboot en watertaxi waarbij vier mensen om het leven kwamen,” aldus de reddingsmaatschappij.

Het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC), een hulpcentrale waar mensen naartoe kunnen bellen met niet-spoedeisende vragen, zag het aantal telefoontjes vorig jaar toenemen naar meer dan duizend. In 2021 werd de centrale zo’n achthonderd keer gebeld door mensen die onder meer problemen hadden met het uitrollen van de zeilen of met de motor van een boot. Door op afstand deze problemen op te lossen hoefden de reddingboten minder vaak uit te varen.