Skivereniging waarschuwt voor meer ongelukken door slechte sneeuw

Skivereniging waarschuwt voor meer ongelukken door slechte sneeuw

Geplaatst op 2 januari 2023, om 11:23 uur

NEDERLAND – De Nederlandse Ski Vereniging waarschuwt wintersporters voor grotere kans op ongelukken. Door de hogere temperaturen ligt er dit jaar minder sneeuw en de kwaliteit van de sneeuw die er wel ligt is slechter. “Je moet je aanpassen aan wat er ligt”, waarschuwt Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging.

Vooral in de noordelijke Alpen spelen hoge temperaturen en regen de sneeuwkwaliteit parten. “Houd dus rekening met elkaar en blijf altijd in controle”, waarschuwt De Graaf. Vooral door ijsvorming op de pistes kan het moeilijker zijn om een noodstop te maken.

Omdat meer pistes gesloten zijn vanwege slechte sneeuwkwaliteit is het ook drukker op de pistes die wel open zijn. Ook daarom moeten skiërs en snowboarders hun snelheid en skistijl aanpassen, zegt De Graaf.

Fatale ongelukken

Twee Nederlanders kwamen de afgelopen dagen om het leven bij skiongelukken in de Oostenrijkse Alpen. Op eerste kerstdag botste een 12-jarig meisje tegen een boom in skigebied Spieljoch in de deelstaat Tirol. Op nieuwjaarsdag kwam een 28-jarige vrouw om in Hintertux. Haar vrouwelijke metgezel van een jaar jonger overleefde de val, maar ligt zwaargewond in een ziekenhuis.

De vereniging gaat niet in op deze specifieke ongevallen. “De autoriteiten doen daar onderzoek naar, dus dat zou speculatie zijn”, aldus De Graaf.