Politiemensen treft geen verwijt bij overlijden man in Eerbeek

Politiemensen treft geen verwijt bij overlijden man in Eerbeek

Geplaatst op 29 december 2022, om 10:11 uur

EERBEEK – De drie politiemensen die op 25 augustus 2022 in Eerbeek een man met verward gedrag hebben vervoerd, valt niet te verwijten dat de man om het leven is gekomen. Dat is de uitkomst van het Rijksrecherche-onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Tegen de politiemensen, die als getuigen zijn gehoord, wordt geen strafrechtelijk onderzoek gestart.

Op de bewuste donderdag kwam er rond het middaguur bij de meldkamer van de politie een melding binnen dat een man in Eerbeek rond fietste en verward gedrag vertoonde. De politie besloot de man te vervoeren naar een instelling waar hij de juiste zorg zou kunnen krijgen. In het politiebusje verloor de man het bewustzijn. De politieagenten hebben geprobeerd de man te reanimeren en een ambulance gewaarschuwd. Deze hulp heeft niet meer mogen baten en de man is uiteindelijk overleden.

Uit het sectierapport en uit het onderzoek door de Rijksrecherche is vast komen te staan dat het handelen van de politie, bestaande uit het vervoeren en fixeren van de man, geen invloed heeft gehad op het overlijden. De officier van justitie concludeert dat de politiemensen naar eer en geweten de noodhulp hebben uitgevoerd en niets anders hadden kunnen doen om het overlijden te voorkomen.

De betrokken politiemensen en de nabestaanden van de man zijn op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek.