Verpleegkundigenorganisatie: kinder-ic’s vol in het hele land

Verpleegkundigenorganisatie: kinder-ic’s vol in het hele land

Geplaatst op 26 december 2022, om 21:28 uur

NEDERLAND – Alle intensive-careafdelingen voor kinderen liggen momenteel helemaal vol, zegt beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Dat komt onder meer door de griepepidemie en het RS-virus, stelt de vereniging.

De zeven universitaire ziekenhuizen komen dinsdag bijeen voor overleg over de situatie, bevestigt Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde na berichtgeving van RTL Nieuws.

Verpleegkundige in het Leids Universitair Medisch Centrum Renze Jongstra zegt dat de problemen vergroot worden, doordat in onze buurlanden ook geen bedden vrij zijn om patiënten over te nemen. De nijpende situatie is ontstaan, doordat er al jaren te weinig verpleegkundigen zijn, zegt Jongstra. Om alle kinderen toch een plek te geven, worden er extra bedden bij gezet, waardoor een verpleegkundige meer patiënten moet helpen dan gewenst, of er worden IC-verpleegkundigen overgeplaatst van de volwassenenafdeling of de afdeling voor pasgeboren baby’s. “Dat is echter niet wenselijk voor de patiënt en ook niet goed voor de werkdruk die de verpleegkundigen ervaren.”

De ic’s voor kinderen liggen in de winter altijd voller dan in andere seizoenen, zegt Jongstra, maar dit jaar lijken er meer kinderen te zijn met luchtweginfecties. “Ic’s bellen constant met elkaar om te vragen naar vrije bedden. Zodra er een bed vrij is, wordt het weer opgevuld.”

Door: ANP