Negen maanden cel geëist voor overval EO-cameraploeg

Negen maanden cel geëist voor overval EO-cameraploeg

Geplaatst op 20 december 2022, om 11:20 uur

UTRECHT – Voor het beroven van een cameraploeg in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is dinsdagochtend 9 maanden cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 18-jarige Utrechter. Hij heeft bekend de camera samen met een ander van het EO-team te hebben afgepakt, maar zegt dat het niet de bedoeling was journalisten het werk onmogelijk te maken.

De ploeg van de Evangelische Omroep was in april van dit jaar in de Utrechtse Vinex-wijk om bij een school opnames te maken voor een tv-programma. Net daarvoor maakte Free Press Unlimited bekend dat de veiligheid van journalisten in Nederland afneemt. In Utrecht zijn de afgelopen jaren meerdere cameraploegen belaagd en overvallen en werd gevreesd dat dit opnieuw een aanval op de persvrijheid was.

Volgens verdachte Alal ben G. was dat niet het geval en was de beroving alleen ingegeven door de waarde van de apparatuur. “Het was een hele grote camera, die was geld waard. Daarom besloten we die af te pakken.” Hij reed op klaarlichte dag met een bus langs de plek waar de ploeg van vier mensen opnames maakte en besloot spontaan de overval te plegen. Samen met de andere, minderjarige verdachte bedreigde Ben G. de ploeg met een schroevendraaier en gebruikten ze geweld om de camera mee te nemen.

Ooggetuige sloeg alarm

Een getuige zag alles gebeuren en belde de politie. Die wist de bus van Ben G. en zijn medepleger in de wijk Overvecht klem te rijden. In de bus werden camera, statief en een aantal navigatie-apparaten uit auto’s gevonden. Zowel voor als na de beroving van de EO-ploeg had de verdachte zeker zes auto-inbraken gepleegd om dure inbouwapparatuur te stelen en te verkopen. Daarvoor werd nog eens 17 dagen cel en een taakstraf van 80 uur tegen de verdachte geëist.

De tweede verdachte, toen nog 17 jaar, staat later vandaag achter gesloten deuren terecht.

Door: ANP