Ongeveer 200 incidenten op de weg vanwege ijzel

Ongeveer 200 incidenten op de weg vanwege ijzel

Geplaatst op 18 december 2022, om 23:37 uur

NEDERLAND – Rijkswaterstaat telt zondagavond rond 23:15 uur ongeveer 200 incidenten op de snelwegen vanwege de ijzel. “Het is nu nog heftig buiten”, aldus een woordvoerster. Door de neerslag die sinds eind van de middag vanuit het zuidwesten het land binnentrekt, is er op veel plekken ijzel ontstaan. Daardoor zijn er veel ongelukken op de weg.

De incidenten die gemeld worden zijn onder meer eenzijdige ongevallen waarbij geen ander voertuig is betrokken, maar ook kop-staartbotsingen. Normaal gesproken is er op een zondag veel minder verkeer, zegt een woordvoerster. Rijkswaterstaat kon nog niet direct zeggen of hulpdiensten ook problemen hadden om de ongevallen te bereiken.

De Landelijke Eenheid van de politie laat weten dat hulpdiensten vooralsnog geen problemen hebben met het bereiken van incidenten op de weg. Een woordvoerder spreekt van “aardig wat meldingen”: “We moeten prioriteren, dan gaat het om tientallen meldingen”, schat hij. Exacte aantallen meldingen kon hij nog niet geven. “Letsel gaat voor schade”, aldus de zegsman. “We moeten ook voorzichtig rijden naar meldingen, dus het kan zijn dat mensen wat langer moeten wachten. Vanuit Zeeland wordt het nu al wel wat rustiger.”

Diverse politie-eenheden roepen al de hele avond via sociale media weggebruikers op om niet de weg op te gaan. Dat doen ze in navolging van Rijkswaterstaat, dat al eerder opriep om thuis te blijven zolang code oranje geldt. Die weerswaarschuwing geldt tot 02.00 uur in de nacht van zondag op maandag. In de loop van de nacht zal de temperatuur oplopen. In Zeeland is rond 22.15 uur al te zien dat de temperatuur van het wegdek langzaamaan weer boven nul uitkomt, aldus Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat blijft strooien zolang het nodig is.