Eerste lokale strenge vorst van de winter: -10,1 graden in Eelde

Eerste lokale strenge vorst van de winter: -10,1 graden in Eelde

Geplaatst op 14 december 2022, om 09:07 uur

HOUTEN – In het Drentse Eelde zakte de temperatuur woensdagochtend tot -10,1 graden. Daarmee is de eerste lokale strenge vorst van de winter een feit, meldt Weeronline, en mogelijk wordt het zelfs nog iets kouder.

Er is sprake van strenge vorst als het kwik onder de -10 graden daalt. De laatste keer dat dit in Nederland gebeurde was op 14 februari 2021: in Heino in Overijssel werd het toen -12,3 graden. Normaal gesproken vriest het voor het eerst streng in januari. Daarmee valt deze lokale strenge vorst zo’n drie weken eerder dan gemiddeld.

In de winter van 2020-2021 werd er in februari bijna een week lang ergens in het land strenge vorst gemeten. De winter van 1963 spant de kroon wat betreft het aantal dagen met strenge vorst. In Eelde vroor het destijds 37 dagen meer dan 10 graden. In De Bilt kwam het die winter tot een recordaantal van 23 dagen met strenge vorst.

Door: ANP