Politie neemt 6400 zakjes snus in beslag in avondwinkel

Politie neemt 6400 zakjes snus in beslag in avondwinkel

Geplaatst op 5 december 2022, om 13:30 uur

DEN HAAG – Zaterdagavond zijn in een avondwinkel aan de Rijswijkseweg 6400 zakjes ‘snus’ in beslag genomen door de politie.

De onderneming kwam in beeld vanwege een levering die op dat moment plaatsvond. Op datzelfde moment vond bij een nabijgelegen onderneming een controle plaats van het Haags Economisch Interventie Team (HEIT). De politiemedewerkers, die vast onderdeel zijn van het HEIT, besloten te onderzoeken wat voor goederen er werden geleverd en stuitten op de snus.

Snus is een van oorsprong Zweeds product. Het is een soort theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. De nicotine in het product komt op die manier via bloedvaatjes in de bovenlip en mond in het bloed terecht. Snus met 0,035 milligram nicotine of meer mag in Nederland niet worden verkocht of verhandeld. De snus die door de politie in beslag is genomen bevat 10,9 milligram nicotine per zakje. Ter vergelijking, een sigaret bevat gemiddeld 0,68 milligram nicotine. Het gebruik van snus geeft een licht tintelend gevoel en mensen kunnen er energieker en alerter van worden. Snus wint onder meer op scholen aan populariteit. Een alarmerend feit, gezien de enorme dosis nicotine die het product bevat. Een verslaving is snel opgebouwd.

Wat is het HEIT?
Het HEIT is een samenwerkingsverband tussen diverse gemeenten, Politie, Belastingdienst, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie, UWV, drie omgevingsdiensten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het team werkt binnen de eenheid Den Haag om malafide bedrijvigheid en misstanden in de prostitutie aan te pakken.