Straffen geëist voor vervalsen paspoorten voor zware criminelen

Straffen geëist voor vervalsen paspoorten voor zware criminelen

Geplaatst op 1 december 2022, om 17:48 uur

AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Amsterdam een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 240 uur geëist tegen een 50-jarige vrouw voor het vervalsen van paspoorten voor zware criminelen, onder wie Ridouan Taghi en Naoufal F. Tegen een medeverdachte, die de schakel zou zijn geweest tussen de vrouw en de onderwereld, eiste het OM twee jaar cel.

De vrouw, Mildred van D., was ambtenaar bij de gemeente Den Haag, waar de paspoorten werden uitgegeven. Medeverdachte Faysal N. was haar contactpersoon. Hij zorgde onder meer voor de betaling voor de corrupte diensten van Van D. Zij heeft bekend dat zij 1000 euro per vervalst paspoort ontving. N. ontkent en beroept zich op zijn zwijgrecht.

In totaal gaat het om 19 vervalsingen, zegt het OM. De paspoorten werden uitgegeven in de periode 2012-2014. Zowel bij Taghi als bij Naoufal F. werden valse paspoorten aangetroffen die zijn te herleiden naar de Haagse ambtenaar toen zij werden gearresteerd. F. is inmiddels veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij een moord in Almere, Taghi is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.

 

Internationale drugshandel

N. is een broer van Mohamed Nyabi, die op nationale opsporingslijst staat en wordt gezocht in verband met internationale drugshandel en een gewelddadige ontvoering in Duitsland. Nyabi zou tot het netwerk hebben behoord van de in 2014 in Spanje geliquideerde Samir Bouyakhrichan. De vervalste paspoorten zouden onder meer voor leden van diens criminele netwerk bestemd zijn geweest. N. zit momenteel in voorarrest in verband met een andere zaak.

Tegen Van D. eiste de officier van justitie ook een geldboete van 19.000 euro – het totaalbedrag dat zij met de praktijken verdiend zou hebben. Daarnaast wil de officier dat de vrouw vier jaar lang geen gemeenteambtenaar meer mag zijn. Van D. werkte sinds 2003 bij de gemeente Den Haag en werd in 2020 ontslagen.

Kwetsbare positie

In de onderbouwing van de strafeisen hekelde de officier het gemak waarmee de paspoorten vervalst en uitgegeven konden worden. “Niet minder dan verbijsterend”, aldus de aanklager. Hij vond dat Van D. eigenlijk een onvoorwaardelijke celstraf verdiende, omdat zij eraan heeft meegewerkt dat zware criminelen “langdurig onder de radar konden blijven”. De aanklager had niettemin oog voor de kwetsbare persoonlijke positie waarin Van D. verkeert. Ook haar bekentenis en het besef dat zij een grens was overgegaan woog de officier mee.

Het proces tegen de twee beklaagden gaat verder op 8 december met de pleidooien van hun advocaten.

Door: ANP