Versterkte muziek moet zachter in concertzaal en horeca, adviseert Gezondheidsraad

Versterkte muziek moet zachter in concertzaal en horeca, adviseert Gezondheidsraad

Geplaatst op 30 november 2022, om 10:08 uur

DEN HAAG – Muziek moet nog maar tot maximaal 100 decibel worden versterkt, drie decibel minder dan nu is afgesproken. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet, dat bezorgd is om de toenemende gehoorschade in ons land. Misschien dat zelfregulering alleen, zoals nu door verschillende partners in een convenant is afgesproken, niet meer voldoende is en er ook aan wetgeving moet worden gedacht, aldus de raad.

Veelvuldig of langdurig hard geluid horen, zoals tijdens concerten en ook via eigen apparatuur als oortjes, kan leiden tot gehoorschade. Uit Nederlands onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat zo’n 54 procent van de 12- tot en met 18-jarigen op dit moment risico loopt, weet de raad.

Door de vermindering met drie decibel wordt de druk op het gehoororgaan flink verminderd en kan men die druk ook langer verdragen zonder al te veel kans op schade. Intussen blijft de beleving van de muziek volgens de raad nog goed. Een dergelijk hoog geluidsniveau komt overigens niet zozeer voor in de bekende grote zalen, maar juist elders, waar men zich nog wat minder inhoudt. Volle garantie tegen schade geeft de voorgestelde maatregel trouwens niet.

Onverminderde voortzetting preventie

Verder moet de preventie onverminderd worden voortgezet, staat er in het advies: voorlichting over de gevolgen van te veel lawaai moet worden gegeven en het gebruik van gehoorbescherming worden gestimuleerd.

“Het ontstaan van gehoorschade is een geleidelijk proces als gevolg van opeenstapeling van blootstelling aan verschillende bronnen van hard geluid door de jaren heen. Gehoorschade is onomkeerbaar en onbehandelbaar en heeft een grote impact op de kwaliteit van het leven van mensen”, waarschuwt het adviesorgaan. Door het lange proces en de verschillende geluidsbronnen is niet goed te achterhalen waardoor opgelopen gehoorschade is gekomen.

Door: ANP