Vijf van de 150 demonstranten nog vast na blokkade A12

Vijf van de 150 demonstranten nog vast na blokkade A12

Geplaatst op 27 november 2022, om 15:06 uur

DEN HAAG – Vijf van de 150 actievoerders van Extinction Rebellion die zaterdag waren opgepakt, zitten nog vast, laat de politie weten. Ze worden nog vastgehouden omdat hun identiteit niet vastgesteld kan worden en omdat ze dit proces bemoeilijken, aldus een woordvoerster. De politie kon nog niet zeggen wanneer de vijf worden vrijgelaten.

Zaterdagmiddag werd het overgrote deel van de ongeveer 250 actievoerders opgepakt nadat ze de A12 hadden geblokkeerd. De burgemeester verbood de blokkade. Toen de actievoerders op de snelweg gingen zitten nadat de politie hen had gesommeerd te vertrekken, werden ze opgepakt en in bussen naar het bureau vervoerd.

Volgens de politie gaat het Openbaar Ministerie (OM) nu bepalen wat er gebeurt met de activisten die zijn heengezonden. Het OM laat weten de zaken eerst nog te moeten beoordelen voordat er iets over gezegd kan worden.

Extinction Rebellion protesteerde tegen subsidies voor de fossiele industrie. De groep voerde voor de vierde keer actie op het stuk snelweg, dat tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ligt. Dat was volgens de actiegroep, die de demonstratie livestreamde, de relevante plek om actie te voeren omdat daar de beslissingen worden genomen. Het duurde enkele uren voordat de A12 weer helemaal vrij was.

Door: ANP