Aanhoudingen na onlusten na WK-overwinning Marokko op België

Aanhoudingen na onlusten na WK-overwinning Marokko op België

Geplaatst op 27 november 2022, om 20:30 uur

ROTTERDAM/DEN HAAG/AMSTERDAM – De politie heeft zondagavond in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ingegrepen nadat een grote groep van ongeveer 500 mensen per stad de straat op was gegaan om de winst van Marokko op België tijdens het WK in Qatar te vieren. In deze drie steden liepen de feestelijkheden uit op onlusten. Er werden brandjes gesticht en er werd vuurwerk afgestoken. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen.

In Rotterdam is een onbekend aantal mensen aangehouden, twee agenten raakten in die plaats gewond bij de onlusten. “Eén liep gehoorschade op en de ander kreeg iets tegen zijn hoofd”, aldus een woordvoerder van de politie. In Den Haag hield de politie één persoon aan.

In Rotterdam kwamen de mensen samen rond het Kruisplein, daar werd onder meer met vuurwerk en glas naar de politie gegooid. Rond 19.30 uur was het rustiger, aldus de woordvoerder van de politie. In Den Haag kwamen de mensen bij elkaar rond het Vaillantplein en in Amsterdam bij het Mercatorplein. Daar ging een auto in brand. In Den Haag gooiden supporters met zwaar vuurwerk en trokken ze auto’s van voorbijgangers open, aldus de politie. Volgens een woordvoerder hielpen jongerenwerkers en zogeheten buurtvaders erger te voorkomen. Ook daar was het rond 19.30 uur een stuk rustiger op straat.

In Utrecht en Amersfoort werd vooral feest gevierd, aldus een woordvoerder van de politie. In de Utrechtse wijk Lombok was de sfeer feestelijk, er waren slechts her en der wat kleine straatbrandjes. In Amersfoort werd een scooter in brand gestoken en was vuurwerk.

Marokko bracht zondag België een gevoelige nederlaag toe in de groepsfase van het WK. De ploeg van bondscoach Walid Regragui won met 2-0 door doelpunten in de tweede helft van Abdelhamid Sabiri en voormalig AZ-speler Zakaria Aboukhlal. Marokko, dat alleen in 1986 de knock-outfase op een WK bereikte, heeft voorlopig de leiding in groep F met 4 punten.

Foto’s uit Amsterdam
Video uit Den Haag

https://twitter.com/BobHGL/status/1596916674950733824

Foto’s: Den Haag:

Door: ANP