Eigenaar dodelijke klaphamer: dit had nooit mogen gebeuren

Eigenaar dodelijke klaphamer: dit had nooit mogen gebeuren

Geplaatst op 25 november 2022, om 11:48 uur

ALMELO – De man uit Haaksbergen die vrijdag terechtstaat voor een fataal ongeluk met een klaphamer, waarbij op oudejaarsdag vorig jaar de 12-jarige Bram om het leven kwam, noemt het “ontzettend verschrikkelijk wat er gebeurd is.” In de rechtbank in Almelo zei hij geëmotioneerd: “Het doet nog elke dag pijn, bij iedereen. Nooit vuurwerk meer. Nooit een fatsoenlijk oud en nieuw meer.”

Sebastiaan O. (38) wordt verdacht van dood door schuld. De officier van justitie verwijt O. grove onvoorzichtigheid. Bovendien heeft hij de regels overtreden door een te grote concentratie van chemische grondstoffen in zijn schuur te bewaren.

O. kocht de klaphamer op 15 december via Marktplaats in Heerde van iemand die het ding zelf gelast had. “Wij zijn vuurwerkfanaat en knalvuurwerk mocht vorig jaar niet. Dit ding hebben we toen maar aangeschaft om toch te knallen, ook met de kinderen.” O. noemt zich ervaren met klaphamers. Jaarlijks gebruikten ze een nog groter exemplaar van de buurman.

Volgens O. zijn er in het Overijsselse Haaksbergen meerdere klaphamers, die zorgen voor harde knallen als ze neervallen in het ‘klaphamerpoeder’, een mengsel van kaliumchloraat en zwavel. O: “Ik ken heel veel mensen die een klaphamer gebruiken en nooit heeft iemand iets vreemds meegemaakt. Er is nog nooit iets misgegaan.”

O. zegt alert te zijn op veiligheid. “Ik heb de constructie wel bekeken, het zag er degelijk uit.” Hij had het mechanisme eenmaal ‘droog’ getest, zonder poeder. Op oudejaarsdag zette hij het apparaat in zijn straat en deed hij twee schepjes van het poeder in een gelaste ring waarin de hamer valt. De rechtbank toonde twee video’s van de rookwolk, waaronder een video van O.’s dochter. Door de knal kwam de 28 kilo zware klaphamer van de grond en maakte die een salto. O. “Ik heb geen idee hoe dit heeft kunnen ontstaan. Het had nooit mogen gebeuren.”

De 12-jarige Bram die stond te kijken, werd dodelijk in de borst getroffen door rondvliegende stukjes metaal van de klaphamer, die bij de explosie uiteen was gespat. Een 11-jarig vriendje liep zware verwondingen op aan zijn benen die blijvende schade opleverde.

Brams ouders hebben een glazen urn met daarin de as van hun zoon meegenomen naar de zitting. Ze pleiten voor een totaalverbod op klaphamers. “Geen enkele klaphamer mag nog gemaakt of verkocht worden”, zei Brams vader. “We proberen dit soort stoerdoenerij een halt toe te roepen, aldus de moeder.

De officier van justitie komt vrijdagmiddag met de strafeis.

Door: ANP